VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ITINERANTE LA MUZEUL MAIHAUGEN DIN LILLEHAMMER

Bjerkaker LearningLab împreună cu Muzeul Maihaugen din Lillehammer vă invită să participați la vernisajul unei expoziții organizate în cadrul proiectului internațional „FRAGMED  – Un puzzle transilvan. Reconstituind cultura medievală din fragmente de codice” realizat în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca (România), respectiv cu Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (România). Expoziția are ca temă recuperarea, prin restaurare, a 21 de dragmente de manuscrise medievale descoperite în 2018 în depozitele de carte veche ale Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

Datorită deteriorăriilor masive din epoca modernă, foarte puține dintre colecțiile de cărți medievale din Estul Europei și mai cu seamă din Transilvania (România) au rămas disponibile până astăzi. O mare parte dintre aceste manuscrise –  prin intermediul cărora se poate reconstitui nu doar o întreagă istorie a circuitului european medieval al cărților ci și o refacere a principalelor colecții de astfel de piese medievale din regiune –  se găsesc la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Fragmentele de manuscrise, adică părți ale unor cărți sau pagini de carte din colecțiile medievale livrești, sunt surse inestimabile de cunoaștere a istoriei cărții, a istoriei meșteșugurilor și istoria religiei. Majoritatea fragmentelor de manuscrise medievale sunt scrise pe pergament. Acest material, folosit ca suport pentru aceste manuscrise vechi, este o piele de animal curățată, purificată și uscată, foarte potrivită și extrem de utilizată în întreaga perioadă medievală, peste tot în spațiul european, pentru scrierile mai importante. Unele dintre pergamentele medievale au fost refolosite pentru legarea cărților și manuscriselor din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Proiectul „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice” a întreprins, prin cooperare internațională (Norvegia-România), o acțiune comună de salvgardare a câtorva dintre aceste manuscrise medievale relevante pentru istoria europeană prin intervenții de restaurare, de digitalizare, de clasare în Patrimoniul Național al României și de expunere. În perioada 2020–2022, în cadrul proiectului au fost restaurate, descrise, digitizate și încărcate pe platforma elvețiană Fragmentarium https://fragmentarium.ms/partner-projects/transylvania  21 de astfel de documente.

Expoziția pe care urmează să o deschidem în cadrul Muzeului Maihaugen oferă acestor fragmente de manuscris din România vizibilitate internațională, în scopul de a atrage atenția asupra necesității salvării și conservării unor asemenea obiecte cu relevanță europeană.  Expoziția principală, ce conține și manuscrisele restaurate a fost deja inaugurată, în luna februarie 2022, la Cluj-Napoca. Maihaugen prezintă o versiune mai redusă a expoziției in situ și cuprinde panouri expoziționale, două filme documentare privind istoria manuscriselor și procesul de restaurare, exemple digitalizate de fragmente de manuscrise și cărți sau fotografii ale lucrărilor de restaurare, dar și o instalație multimedia care explică istoria fiecărui manuscris.

Panourile expoziționale explică, prin text și imagini, relevanța fragmentelor pentru istoria locală și europeană, oferă exemple ale unor piese similare și înfățișează lucrările de restaurare desfășurate.

Expoziția din  cadrul Muzeului Maihaugen arată, de asemenea, modul în care o piele (de animal) este întinsă pentru a deveni un pergament și, astfel, un posibil substrat pentru scrisul de mână. Pergamentul este realizat din piele de capră și este produs de atelierul ULU al tăbăcării Sofie Kleppe din Vågå. Pe lângă conducerea ULU, Kleppe este cercetător la Institutul Norvegian de Artizanat, Lillehammer. În colecția Impulser de la Muzeul Maihaugen, pot fi văzute manuscrise similare, respectiv scrisori scrise pe pergament, dintre care, cea mai veche datează din 1330.

Inaugurarea acestei expoziții itinerante ale acestor manuscrise medievale restaurate marchează și debutul etapei finale a implementării proiectului intitulat FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice, prin intermediul căruia partenerii, beneficiază, pe o perioadă de 32 de luni, de o finanțare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021 în valoare de 128.775,57 Euro.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Consiliul Artelor din Norvegia este operatorul de program pentru Ro-Cultura.  Bjerkaker LearningLab este partenerul norvegian, iar Muzeul Maihaugen a găzduit expoziția.

În paralel cu desfășurarea expoziției in situ, în perioada ianuarie 2022– august 2022 s-au realizat, prin colaborare între Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și Bjerkaker LearningLab, etapele pregătitoare ale vernisării expoziției în Norvegia. Instituția parteneră Bjerkaker LearningLab a întreprins toate demersurile necesare pentru a putea organiza, în Norvegia, vernisajul expoziției itinerante.

Evenimentul de deschidere a expoziției va avea loc miercuri, 24 august 2022, la ora 15:00. Sturla Bjerkaker, coordonatorul norvegian al proiectului, Kristina Skåden, curatorul expoziției din Lillehammer și Kjell Mariul Mathiesen, Șef de Departament în cadrul Muzeului Lillehammer sunt invitați să vorbească în cadrul evenimentului de deschidere a expoziției.

Publicul este așteptat începând cu data de 25 august 2022, de marți până vineri, între orele 11.00 – 15.00, sâmbătă – duminică, între orele 11.00 – 16.00, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Intrarea este gratuită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *