ATELIERE DE PREZENTARE DE TEHNICI DE PRODUCȚIE ȘI PRELUCRARE A PERGAMENTULUI

Continuatoare desăvârșită a unei îndelungate tradiții de producere și prelucrare a pergamentului, ce datează de la începutul secolului XIV, Lucreția Miu, unul dintre foarte puținii maeștri ai acestei meserii tot mai rar întâlnite într-o epocă dominată de tehnologiile digitale, va coordona două ateliere demonstrative în cadrul expoziției organizate în cadrul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medieval din fragmente de codice”. Atelierele vor avea loc la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, în zilele de 12 și 13 septembrie 2022, cu începere de la ora 11:00.

Cercetător științific gradul I la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru textile și pielărie, Divizia: Institutul de Cercetare Pielărie și Încălțăminte, București, România și, totodată, Expert în prelucrarea pergamentului în cadrul proiectului FRAGMED, Lucreția Miu a obținut titlul de doctor în Chimie la Universitatea „Politehnica” din București și a fost certificată de Centrul de Formare al Ministerului Culturii si Cultelor pentru conservarea obiectelor de patrimoniu în anul 2007. De asemenea, a fost certificată de Centrul pentru Conservare din Northampton, Anglia, pentru conservarea articolelor din piele în 2008. A fost coordonator sau partener în multiple proiecte naționale și europene de dezvoltare a tehnologiei pielii și pergamentului precum și în proiecte axate pe analiza nedistructivă și micro-distructivă pentru piele și pergament vechi și alte artefacte de patrimoniu cultural.

În cadrul unuia dintre aceste ateliere, Lucreția Miu va ilustra procesul de prelucrare a pergamentului, cu particularizări specifice privind aspectele tehnice ale realizării pergamentului din diverse tipuri de piei și influența parametrilor tehnologici în obținerea caracteristicilor speciale diverselor utilizări ale pergamentului. Tot în cadrul acestui atelier, Lucreția Miu va ilustra principalele momente ale istoriei prelucrării pergamentului, cu un accent pe istoria regională medievală a acestui meșteșug, ce se particularizează prin realizarea, în Transilvania de Ev Mediu, a unui tip de pergament de o calitate atât de bună încât cu greu putea fi deosebit de cel importat.

Pe parcursul celui de-al doilea atelier, va prezenta un ghid de evaluare a stării de degradare a unui pergament de patrimoniu, explicând  (i) metodele de identificare a animalului din care este realizat, (ii) tipurile de deteriorare în functie de factorii de deteriorare și (iii) evaluarea gradului de deteriorare [diagnostic și investigare prin tehnici fizico-chimice, optice, neinvazive, noncontact și microanalitice; metode spectrale vibraționale: IR-ATR, XRF, Raman, RMN unilateral; termomicroscopie MHT, micro-DSC etc].

Vă invităm, așadar, să participați la aceste ateliere pentru a putea afla și câteva din posibilele aplicații ale chimiei sau fizicii. Atelierele sunt organizate de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, prin intermediul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medieval din fragmente de codice”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *