ATELIER DEMONSTRATIV DE SCRIERE CALIGRAFICĂ MEDIEVALĂ PE SUPORT DE HÂRTIE ȘI PERGAMENT

  • Data evenimentului: luni, 14 noiembrie a.c., intervalul orar 8:30 – 11:00
  • Locul evenimentului:  Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca

Cu o solidă pregătire de medievist obținută ca fost elev străin al École Normale Supérieure și bursier al The Warburg Institute-Londra, Maison française d’Oxford și New Europe College-București și beneficiind de un doctorat în filologie în cadrul Universității Paris IV-Sorbonne, Profesorul Universitar, Dr. Adrian Papahagi predă, astăzi, paleografie latină la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și un curs de codicologie în cadrul „Diplomei europene de studii medievale” a Federației Internaționale a Institutelor de Studii Medievale (FIDEM). În calitatea sa de expert în istoria cărților vechi, Prof. Univ. Dr. Adrian Papahagi va coordona un atelier demonstrativ de caligrafie medievală pe suport de hârtie și pe suport din pergament în cadrul expoziției organizate prin intermediul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medieval din fragmente de codice”. Atelierul va avea loc la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, strada Mihail Kogălniceanu, nr.12-14,  luni 14 noiembrie 2022, cu începere de la ora 8:30.

Profesorul Adrian Papahagi  îi va iniția pe participanții la acest atelier în diversele stiluri de scriere utilizată în Evul Mediu. În cadrul acestui atelier se va insista pe scrierea dominantă la acea vreme în multe părți ale Europei, din Anglia și Franța până în Europa Centrală, iar participanții vor putea exersa,  astfel,  minuscula gotică numită textualis, varianta nordică.

Ampla pregătire de cercetător al manuscriselor și bibliotecilor insulare, carolingiene sau transilvănene va fi dovedită și de expertiza sa practică în grafia latină, carolingiană și gotică timpurie, varietatea Textus prescissus. Participanții la acest atelier vor descoperi, astfel, că  studiul codicologic și paleografic al fragmentelor de manuscrise medievale presupune  și cunoștințe practice de grafie latină.

Unul din elementele de autenticitate ale caligrafiei medievale va fi marcat și în cadrul acestui atelier prin etapa preliminară de pregătire a „penițelor” printr-o metodă specifică de crestare a vârfului penelor de pasăre (gâscă).  Participanții la atelier vor deprinde metodele de crestare și de utilizare precisă a acestui instrument rudimentar și persisabil de scris utilizat timp de câteva secole, respectiv de la începutul Evului Mediu timpuriu până în secolul al XIX-lea. Participanții se vor familiariza nu doar cu acest rar ritual al crestării penelor de pasăre păstrat până astăzi doar de câțiva caligrafi profesioniști, ci și cu diferențele pe care materialele suport, pergamentul sau hârtia, le impun caligrafiei.

Vă invităm, așadar, să participați la acest atelier demonstrativ cu nuanțe „vintage”, ce mizează pe revigorarea interesului pentru instrumentele tradiționale de scris și pe reamintirea micilor bucurii pe care scrierea cursivă și caligrafia de inspirație istorică le pot, întotdeauna, oferi. 

Atelierele sunt organizate de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, prin intermediul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medieval din fragmente de codice”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *