Vernisajul expoziției itinerante de la Muzeul Maihaugen din Lillehammer

În paralel cu desfășurarea expoziției in situ, în perioada ianuarie 2022– august 2022 s-au realizat, prin colaborare între Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și Bjerkaker LearningLab, etapele pregătitoare ale vernisării expoziției în Norvegia. Instituția parteneră Bjerkaker LearningLab a întreprins toate demersurile necesare pentru a putea organiza, în cadrul Muzeului Maihaugen din Lillehammer, vernisajul expoziției itinerante.
Evenimentul de deschidere a expoziției itinerante din cadrul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice” a avut loc miercuri, 24 august 2022, la ora 15:00, la Muzeul Maihaugen din Lillehammer. Sturla Bjerkaker, coordonatorul norvegian al proiectului, Kristina Skåden, curatorul expoziției din Lillehammer și Kjell Mariul Mathiesen, Șef de Departament în cadrul Muzeului Lillehammer au avut intervenții în cadrul evenimentului de deschidere a expoziției. La eveniment au participat aproximativ 20 de persoane.
Inaugurarea expoziției itinerante ale acestor manuscrise medievale restaurate marchează și debutul etapei finale a implementării proiectului intitulat FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice, prin intermediul căruia partenerii, beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021 în valoare de 128.775,57 Euro.
Expoziția deschisă în cadrul Muzeului Maihaugen oferă celor 21 de fragmente de manuscris din România vizibilitate internațională, în scopul de a atrage atenția asupra necesității salvării și conservării unor asemenea obiecte cu relevanță europeană. Expoziția principală, ce conține și manuscrisele restaurate a fost deja inaugurată, în luna februarie 2022, la Cluj-Napoca. Maihaugen prezintă o versiune mai redusă a expoziției in situ și cuprinde panouri expoziționale, două filme documentare privind istoria manuscriselor și procesul de restaurare, exemple digitalizate de fragmente de manuscrise și cărți sau fotografii ale lucrărilor de restaurare, dar și o instalație multimedia care explică istoria fiecărui manuscris.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *